onsdag, oktober 29, 2008

Paul Okkenhaug-dagene 2008

Det er i år 100 år siden komponisten Paul Okkenhaug ble født, og det ble markert med et firedagers arrangement i Trondheim og Levanger nå sist helg (i tillegg til flere konserter og arrangementer tidligere i år, ikke minst på selve 100årsdagen den 30. juni).


Torsdag 23. oktober: "Norsk urkraft", Olavshallen, med Trondheim symfoniorkester under ledelse av Ole Kristian Ruud. Solist: Håvard Gimse

Orkesteret spilte først "Tonar frå Trøndelag", som ble skrevet etter oppdrag fra NRK, Duunklubben og Studentersamfunnet i Oslo i 1957, og urframført av Kringkastingsorkesteret i Universitetets aula samme år. Verket er en rapsodi over trønderske folketoner. Deretter spilte de "Folla", et symfonisk dikt komponert i 1963 til en film om Olav Duun. Siste nummer før pause var en urpremiere på et bestillingsverk: Wolfgang Plagge har komponert en ouverture, "Illuxit", over Okkenhaugs musikk som en tributt i jubileumsåret. Komponisten holdt forøvrig et lite foredrag om dette før konsertstart.

Etter pause var det en annen 100-åring og venn av Okkenhaug sin tur, nemlig Geirr Tveitt, og første verk var suite 4 fra Hundrar folktonar frao Hardanger. Til slutt kom klaverkonsert nr.5 med Håvard Gimse som solist, og her viser Tveitt virkelig sin kontinentale stil. Konserten ble urframført i Paris med Tveitt selv bak klaveret.
Fredag 24. oktober:
"Eg veit ei lita gjente", Levanger kirke, med solistene Mari Eriksmoen (sopran) og Marianne Elisabeth Andersen (mezzosopran), akkompagnert av Sveinung Bjelland (klaver) og Øystein Sonstad (cello).


Denne kvelden ble Okkenhaugs romanser nydelig fremført, i tillegg til klaverstykker og den vakre legenden for cello og klaver.
Lørdag 25. oktober:
"Barcarole", Backlund hotell, med Marianne Elisabeth Andersen, Wolfgang Plagge m.fl.
En litt uformell lunsjkonsert der mer ukjente sanger ble spilt og sunget - bl.a. "Levangervalsen" og utdrag fra "Balladen om Joaquin Murieta" til tekst av Pablo Neruda.
"Jeg tror på rytmen, melodien og inspirasjonen"
, Levanger Kirke, med Håvard Gimse (klaver), Øyvind Gimse (cello), Hilde Mathisen Gimse (fiolin) og Kåre Nordstoga (orgel).


En konsert med musikk av komponister som inspirerte Okkenhaug. Først to folketoner fra Geirr Tveitts "Femti folkatonar frao Hardanger" (klaver), og deretter Edvard Griegs klavertriosats Andante con Moto. Deretter César Francks nydelige sonate i A-dur, kanskje mest kjent i fiolinversjon, men her for cello og klaver. Til slutt: Olivier Messiaen - to satser fra "L'Ascension" (orgel), med "Thème et variations" (fiolin og klaver) som et slags intermezzo mellom. Alt sammen helt praktfullt spilt; jeg kan knapt forestille meg en bedre måte å tilbringe en lørdagskveld på.
Søndag 26. oktober:
"Kantate til Levanger by", Levanger kirke, med Marianne Elisabeth Andersen (mezzosopran), Kåre Nordstoga (orgel), korene Embla, Levanger kammerkor og Trondheim kammerkor (dirigert av Norunn Illevold Giske og Kai L. Johansen), og Trondheim symfoniorkester ledet av Ole Kristian Ruud.

Aller først fikk vi høre 10 korsatser komponert og/eller arrangert av Okkenhaug, og deretter Francis Poulencs konsert for orgel, pauker og strykere i g-moll. Her kom det nye orgelet virkelig til sin rett.

Til slutt kom høydepunktet: Kantaten som Okkenhaug skrev til Levanger by sitt hundreårsjubileum i 1936, til tekst av Agathe Wibe. Et mektig verk for solist, kor og orkester, med patriotisk tekst, mye patos, og med veldig variert melodikk, harmonikk og rytmikk. Verket rommer alt fra rolige og idylliske stemninger ved fjorden til hester som dundrer over fjellet. En suveren avslutning på fire dager med musikalske høydepunkter og toppsjiktet av norske musikere.
Anmeldelse fra Trønder-avisa finnes her

Ingen kommentarer: