onsdag, november 04, 2009

Andreas Scholl og Concerto Copenhagen, Den norske opera og ballett, tirsdag 03.11.09

Foto: Erik Berg, Den Norske Opera & Ballett (bilde brukt med tillatelse)

Andreas Scholl er en av vår tids virkelig store kontratenorer. For meg symboliserer han et umulig valg. Skal man velge Gardiners Juleoratorium med Anne Sofie von Otter på altstemmen, eller skal man velge René Jacobs sin med Scholl? Man må ha begge. Skal man velge Gardiners Matteuspasjon med von Otter, eller skal man velge Herreweghe sin med Scholl? Man må ha begge. Osv.

Jeg liker Scholl aller best på Bach, men det er fordi jeg generelt sett liker Bach best. Scholl er genial på Händel også, det beviste han i operaen i går. Sammen med det danske ensemblet Concerto Copenhagen under ledelse av Lars Ulrik Mortensen, fremførte han flere arier fra Händels operaer. Stemmen hans kjentes mykere enn på plate - jeg hadde kanskje ventet litt mer kraft, men samtidig ble det ekstra følsomt og fint med det litt lave lydnivået han la seg på. Han holder de lange tonene så fint, han freser gjennom raske løp og behersker stilen til det ypperste. Orkesteret spilte energisk og flott, og cembalist Mortensen ledet musikerne med iver og intensitet mens han hoppet opp og ned, fingrene fløy over tangentene og krakken nærmest stod i fare for å velte. To rene instrumentalnumre fremførte de også - concerto grossi op. 3/5 og 6/5.

Ett ekstranummer ble det tid til - jeg hadde nesten satt penger på at det ble "Ombra mai fu" fra Xerxes, men det ble det ikke.

3 kommentarer:

Marmota sa...

Var der også, veldig fint - selv om Scholls stemme av og til hadde problemer med å nå helt frem til 2. balkong. Men nydelig å høre ham i de langsommere ariene. Der fikk stemmen spillerom og den vakre klangen kunne blomstre. Han synger virkelig vakkert!
Lurer forresten på hvorfor de virkelige perlene, der utøveren skaper et rom for intens formidling og åndeløs lytting, så ofte kommer i ekstranummeret/-numrene? I går var det et høydepunkt for meg. Jeg hadde gjerne tatt med meg Ombra mai fù, også ...

Rotehue sa...

Ja! Men - hva var det første som ble spilt etter pausen? Jeg har rotet vekk programmet, og husker bare at det var noe helt fantastisk fint noe.

Bach - Beegees sa...

Marmota: Han var mykere i stemmen enn jeg var forberedt på! Jeg satt veldig nært og hørte godt, men hadde trodd han skulle nå enda lenger ut. Men jeg liker myke stemmer også, så jeg er fornøyd :)

Rotehue: Skal sjekke når jeg finner programmet! :D