torsdag, oktober 21, 2010

Prince i Forum, København - OG EKSTRAKONSERT PÅ AMAGER BIO!! - 20.10.10

Foto: Mitt

Hvor skal man begynne... Prince beviste nok en gang at han er musikernes musiker, en ekte musiker som elsker å spille for fansen sammen med bandet sitt; han trakterer alle instrumentene på scenen og synger med en stemme som ikke har forfalt det grann de siste tretti år. Og gitarspillet! Han er en av de beste gitaristene jeg vet om, og på mange måter viderefører han Jimi Hendrix' arv både i melodiføring, improvisasjon og harmonier.

Det stappfulle Forum kokte, og han lirte av seg den ene hit'en etter den andre. Han duellerte i en slap-bass-sekvens med sin danske bassist Ida Nielsen (bare Prince kan komme unna med slap-bass i 2010!), han spilte perkusjon med Sheila E og la av og til fra seg gitaren for å danse. Energi, utstråling, ekte musikkglede og et grunnleggende musikalsk talent - Prince er virkelig funk-guden over alle.


Set-lista i Forum:

Renato Intro
Future Soul Song
Uptown
Raspberry Beret / Cream
Cool
Let's Work
U Got the Look
Bridge Over Troubled Water
Pearls B4 The Swine
Love... Thy Will Be Done
Purple Rain
Controversy
Let's Go Crazy
Delirious
Let's Go Crazy (reprise)
1999
Shhh
A Love Bizarre
Prince on bass

Sexy Dancer vs Le Freak
If I Was Your Girlfriend
Kiss
Sometimes It Snows In April

The Glamorous Life

Peach
Dreamer (aborted)
Dance (Disco Heat)
Baby I'm A Star


Han er kjent for å narre publikum med sine ekstranummer, hvorav de siste gjerne kommer når nesten alle har forlatt salen og lyset er på. En heldig gjeng fikk oppleve tre låter til slutt, mens vi andre hutret oss hjemover, lykkelig uvitende (og desto mer ulykkelig vitende senere på kvelden da vi fikk høre om det).

Til gjengjeld - og her snakker vi om en av mitt livs største konsertopplevelser - fikk vi ved midnatt greie på at han skulle holde en konsert til i går kveld, på Amager Bio - en liten konsertsal på størrelse med John Dee, bare noen hundre meter unna leiligheten der jeg hadde losji. Det var for godt til å være sant, jeg måtte finne ut om det var sannhet bak ryktene, og vi gikk ut og var der på få minutter. De ventet visstnok kaos og slåssing om billettene siden stedet ikke kan slippe inn flere enn omlag ni hundre, men det hele gikk greit og relativt ryddig for seg (med unntak av typiske rykter som oppstår i konsertkøer der ingen helt vet hva som skjer). Etter to og en halv time i kø midt på natta i kulda var vi inne, sammen med bare noen hundre andre - det var ikke fullt en gang - og et kvarter senere kom selveste Prince og The New Power Generation på scenen, dro i gang funknummer etter funknummer, og holdt det gående i to timer....!! Kvarterslange låter i ekte Prince-groove som er noe av det mest groovy noensinne, Prince og gitaren... Jeg stod fire meter unna han, og man kunne virkelig se hvordan han digger å spille for fansen, gjerne i slike små forhold (stadionkonserter kan sikkert føles litt fremmedgjorte med den store avstanden mellom scene og publikum). Sheila E var on fire, kordamene likeså - for noen stemmer!! Og Prince selv; jeg har ikke ord. Jeg var i seng halv seks, og stod opp en time senere for å reise hjem. Jeg drømte at det hele var en drøm, og da jeg våknet og husket at alt var sant, ble jeg nesten svimeslått på ny. Hvor ofte opplever man sånt? Intimkonsert med en av vår tids musikkhistories aller aller ALLER største (og med rette) stjerner??

Set-liste i Amager Bio (med forbehold om feil og mangler; hentet fra nettforum):
Stratus
What Have You Done For Me Lately / Partyman / It´s alright / Give It To Me Baby
DMSR

I Want to Be Free (Ohio Players)
How Come U Dont Call Me Anymore

Guitar
Sticky Like Glue Dreamer


See what I mean? GOD.


Foto: Mitt!

13 kommentarer:

Kjersti L. A. sa...

Fantastisk!!!

hege sa...

Wow! For en opplevelse det må ha vært!

Glamoursjefen sa...

Fy søren. Superheldige, du! Prince er bare en av mine helt store helter fra 80-tallet da jeg bodde i Minnesota....

Kaisa sa...

Høres ut som en fet opplevelse! Så bra dere fikk med dere ryktene. :)

Linn sa...

Prince er å blir en GUD:)

Du var veldig heldig...

SP

Shy sa...

Yes! Han er fantastisk :) Var på konsert i Bergen på måndag. Sjekk bloggen min!

Anonym sa...

HERREGUD. Jeg hadde gitt høyre arm for dette! Var i København og hylte, svettet, danset og skrek meg gjennom de 2,5 magiske timene i Forum - visste at han pleier å lure med en ekstra runde, så vi hadde bestemt oss for ikke å gå før vaktene kom ;-)
Men: HVOR ble informasjonen om Amager Bio publisert??? Har hørt at det ble kunngjort ca da konserten i Forum begynte, men HVOR??? Testet Vega men der var det jo ingenting som skjedde og heller ingen rykter. Mistet de nye danske vennene underveis. Satte meg ned og stortutet i går da jeg kom hjem til Oslo og fant ut at jeg hadde gått glipp av dette. ELSKER Prince. SMF og kongen, hertugen, presidenten av funk - og av copenhagen denne gang ;-)

Bach - Beegees sa...

Alle: Det var MAGISK!! Jeg tror det nesten ikke selv, det begynner å gå opp for meg nå hvor stort det faktisk er, og en nesten kjærlighetssorg-følelse er i ferd med å inntre :)

Anonym: Jeg trodde den ekstra runden var den siste låta han spilte før vi gikk, haha! Jeg hadde også hørt om det på forhånd. Glemte at lyset måtte på først :)

Men JA, stakkars deg som ikke var der! Vi leste faktisk om det i Berlingske Tidende og Politiken på nett da vi gikk inn for å se om Forum-konserten var omtalt... Det hadde stått på Prince.org tror jeg, og på Amager Bios nettsider tidligere på dagen, så det er helt utrolig at det ikke var flere mennesker der! I feel you pain, sister! (evt brother) Sjekk YouTube, det ligger allerede ett klipp der, kommer sikkert flere.

Anonym sa...

åååå takk... utrolig godt med medfølelse ha ha ha! godt å høre at flere er like satt ut som meg - har hatt et "forhold" til prince siden jeg var 13 men aldri set ham live, til tross for planer som skar seg både i 2002 og på Roskilde i sommer. gikk og smilte sammenhengende i dagevis før københavn-turen, og sitter igjen med en følelse av desperasjon over en fantastisk opplevelse som nå er over, og har faktisk problemer med å konsentrere meg om hverdagen - ha ha ha og jeg er 40 år med mann, barn og jobb! ;-) kjærlighetssorg er en god beskrivelse - og den ble laaaaaangt større da jeg oppdaget at magien fortsatte utover natta. ser nå at amager bio ble postet på prince.org men var ikke innom nettet ila kvelden onsdag - altfor opptatt med the real thing. uæææææh! leit at du gikk glipp av encoren på forum - vi løp som ville dyr da vi så den lille mannen på scenen igjen i full belysning.. innmari glad for at du opplevde amager bio og hadde sånn glede av det! :-D nyyyyt minnet!!! (har du flere bilder..?)

Bach - Beegees sa...

Mail meg på glamourbibliotekaren@yahoo.com, så kan jeg sende deg noen! :) Min venninne er like desperat som deg, hun hadde lagt seg på hotellet da dette hendte.

Anonym sa...

åååh, tusen takk! :-D
haar du kikket på andres bilder fra konserten(e)?
en del godbiter f.eks her:
http://www.bt.dk/musik/laesernes-suveraene-prince-billeder

AstridVU sa...

Gåsehud og pur lykke... Var på konserten i Bergen og måtte med tungt hjerte returnere hjem til barnevakt og pakkeoppgaver, ettersom toget tilbake til Oslo gikk tidlig neste morgen. Men jeg følte jeg la meg med frykt i hjertet - frykt for å gå glipp av noe slik du beskrev. "Heldigvis" gjorde jeg ikke det, han dro rett til Køben og sparte afterparty apperance til dere. Så heldiggris!!! Og godt du, på vegne av alle oss andre, fikk oppleve det!!

Jeg blogget i natt om konserten i Bergen - med mange bilder og videoer, om du vil sammenlikne konsertene: http://valen-utvik.blogspot.com/2010/10/funk-i-hver-fiber.html

Anonym sa...

Takk for bra artikkel!

Sjekk oppsummering av mine 3 Prince-konserter i år her:

http://blogg.lundesgaard.no/2010/10/24/prince-oppsummert-20ten/

Erik Lundesgaard