søndag, juni 12, 2011

Andreas Scholl i Håkonshallen, Festspillene i Bergen 30.05.11

Andreas Scholl holdt en flott konsert i Håkonshallen under Festspillene. Programmet var stort sett engelsk, med et lite innslag av Haydn (men på engelsk språk). Tamar Halperin spilte cembalo (1. avdeling) og klaver (2. avdeling)

Han åpnet med Purcells "Music for a while" og "Sweeter than roses", og Halperin spilte "Round O" - som vi kjenner godt fra introen til Kontrapunkt (eller Brittens "Young person's guide to the orchestra).

Deretter tre John Dowland-sanger, bl.a. "I saw my lady weep", før Halperin spilte en suite av Händel (HWV 427, F-dur) . To sanger til, av hhv Robert Johnson og Thomas Campin, før første avdeling ble avsluttet med to verker av Purcell: "O Solitude" og "Man is for the woman made" (en drikkevise der publikum fikk delta).

Etter pause var cembaloet byttet ut med et flygel, og da får lydbildet et ganske annet preg. Ettersom cembaloet er så begrenset i dynamikken og ikke kan klinge spesielt sterkt (noe som krever god akustikk), kan ikke sangeren synge av full hals heller. Det kunne han i andre avdeling.

Händels store slager "Ombra mai fu" fra Xerxes (også kalt "Largo") ble nydelig framført. Scholls lyse stemme er luftig og uten vibrato, nesten som en guttesopran. Det samme med "Dove sei" fra Rodelinda, og "Se parla nel mio cor" fra Giustino. Han er så tvers igjennom proff på Händel, både i de langsomme følsomme partiene og i de raske løpene. Full kontroll.

Deretter kom tre Haydn-sanger på engelsk, ukjente for meg, men vakre ("Despair", "Recollection" og "Wanderer"). Disse er fra London-perioden til Haydn. Halperin spilte så en Haydn-sonate med det samme, Hob.XVI:12, A-dur. Friskt tempo!

Til slutt i programmet kom tre folketoner, arrangert av Halperin. Vakre melodier, men arrangementene var litt tamme etter min mening. De kunne gjerne ha vært litt mer spennende.

Ekstranummer ble det heldigvis tid til; Brahms' arrangement av folkesangen "All mein gedanken".

Han har en nydelig stemme, aldri slitsom å høre på, bare ren og behersket og vakker. Definitivt den beste kontratenoren der ute, og det er fint å høre han kun akkompagnert av cembalo/klaver også. Forrige gang sang han med orkester.


Ingen kommentarer: