lørdag, november 05, 2011

Kringkastingsorkesterets Superlørdag i Universitetets aula 05.11.11

Korks dirigentprofil Arvid Engegård ledet orkesteret gjennom nok en flott konsert i Universitetets Aula i ettermiddag. Å komme inn der, sette seg ned i de vakre omgivelsene med Munchs malerier og etterhvert den fine, fine musikken, når man har vært ute i byen en grå novemberlørdag med regn og fotballsupportere overalt (cupfinalehelg) - det er som balsam for sjelen. Aulaen har god akustikk!

Først spilte de Mozarts symfoni nr. 29 i A-dur, K.201, komponert i 1774. Mange vakre partier i både strykerne og blåserne, nydelig andresats, og en sprudlende sistesats i 6/8. Deretter ble orkestret nesten doblet, og inn kom solist Juliet Jopling som spilte Bartóks mektige bratsjkonsert fra 1945; det siste verket han skrev. Hun spilte nydelig, med en varm fin klang i bratsjen, og fikk stor applaus etterpå. Så absolutt fortjent!

Til slutt: Rimsky-Korsakovs eventyrlige Scheherazade, inspirert av 1001 natt. Fiolinstemmen er Scheherazade, som forteller eventyr for kongen natt etter natt for å unngå å bli drept. Vi hører store hav, bølger i fløytene, sjøsprøyt i cymbalene, og Scheherazade som forteller og forteller. Dette er virkelig nydelig musikk, og jeg tror aldri jeg har hørt sjø og storm bli illustrert musikalsk bedre enn dette! Jeg har sagt det hundre ganger før, men Kork har så mange dyktige musikere, og de kommer virkelig til sin rett i verker som dette - med mange solopartier både for blåsere og strykere. Fiolin, cello, fagott, fløyte, obo, og ikke minst hornene - kvaliteten er på toppnivå.Bravo nok en gang, kjære Kork!

(Og Jenny B var der også!)


Ingen kommentarer: