tirsdag, desember 06, 2011

Rodelinda på The Met via Gimle kino, 03.12.11Händels opera Rodelinda går på Metropolitan i New York nå, og lørdag 3. desember var det direkteoverføring på Gimle. Renée Fleming var praktfull i rollen som Rodelinda, dronning i Milano som frykter at hennes elskede mann kongen er død, og hun og sønnen blir holdt fanget av hans rival og etterfølger Grimoaldo. Kongen Bertarido (Andreas Scholl) dukker opp, og blir fengslet - men utrolig nok ender operaen godt; de elskende får hverandre igjen, kongens tjener Unulfo overlever et feilrettet angrep, Grimoaldo angrer alle sine synder og blir snill - og den eneste som dør er den slemme tjeneren Garibaldo som hadde planer om å styrte alle og bli konge selv.

Jeg tror aldri tidligere jeg har opplevd en operaforestilling der alle - absolutt alle, til en hver tid - synger helt uovertruffent. Kvaliteten og innlevelsen, og teknikken ikke minst, er helt i toppklasse. Å synge Händel krever mye teknikk, det er mange raske løp med veldig mange noter. Orkesteret spilte fint også. Det er ikke så ofte de spiller barokkmusikk i Metropolitan, men de hadde fin spillestil, lange toner uten vibrato, to cembali og en theorbe og blokkfløyter i tillegg til noen strykere. Dirigent Harry Bicket er kjent for sine Händel-tolkninger.

Stjerneskuddet Iestyn Davies fra York skal jeg absolutt holde et øye med. Han er en kontratenor med et litt annet uttrykk enn Scholl, så de utfylte hverandre fint.

Søndag 10. setter Gimle opp forestillingen i reprise; herved kraftig anbefalt!

1 kommentar:

Tormod sa...

Oj, som jeg gleder meg - Flemming og Scholl sammmen, dette blir som julekvelden og 17. mai på en vintermørk søndag, riktignok i advent:)