søndag, desember 25, 2005

Best of 2005

(Hver gang jeg prøver å kåre årets beste musikkopplevelser, tenker jeg på Stevie Wonder, Keith Jarrett og K.D.Lang - som alle var i 2004. Tiden går litt for fort.)

Årets beste konsertopplevelser:
*Pat Metheny Group i Oslo Konserthus 15. mai. Litt annen besetning enn sist, ny plate. Veldig veldig bra.
*Stephen Simmonds på Blå i mars/april. Svensk soulsanger med fløyelsrøst og fine låter.
*Madama Butterfly på NYC Opera.
*Paul Motian, Joe Lovano og Bill Frisell på Village Vanguard
*Karina Zeviani på Canal Room i Soho
- som varmet opp til den konserten vi egentlig skulle på, men som var mye bedre enn hovedbandet
*Marita Kvarving Sølverg og KORK med barokkmusikk i aulaen 3. desember
*Det norske kammerorkester og Andsnes i aulaen 17. desember
*Crosby, Stills & Nash på Norwegian Wood i juni. En stor opplevelse å se gamle helter.

Årets fineste utgivelser:
*Stevie Wonder: "A time 2 love" - ingen over, ingen ved siden

*Coltrane & Monk in Carnegie Hall - årets funn!
*Paul McCartneys nye låt "Jenny Wren" - McCartney på sitt beste
*Pat Metheny Groups nyeste - alltid fine plater
*John Eliot Gardiners Pilgrimage-serie med Bach-kantater
*Andsnes Rachmaninov-konserter

tirsdag, desember 20, 2005

Nøtteknekkeren 19.12

Nok en årlig tradisjon - Nøtteknekkeren i operaen med nasjonalballetten. Kjempefin oppsetning som vanlig. Tsjaikovskij var virkelig en hit-machine! Blomsterfeene er så vakre... og de bittesmå barna er så søte i sine blå tutuer.

Det som ikke var så bra, var en gjeng som satt på samme rad som meg. En av dem, en ung mann, satt og snakket under absolutt hele forestillingen. Ikke hvisking - men snakking, med relativ høy stemme. Da blomstervalsen kom, som han tydeligvis hadde hørt før, plystret og sang han med. Og etterpå sa han med høy stemme "Ja, nå har jeg jammen vært i operaen gitt!". og jeg som var overbevist om at han trodde han var på fotballkamp..

(dette har ingenting med snobberi å gjøre - jeg synes bare det er dumt at en voksen mann sitter og prater høyt, mens salen er full av småbarn som faktisk er helt stille og følger med på forestillingen. Hvem er smartest?)

mandag, desember 19, 2005

Plater de siste dagene

*Ragnar Ulfung - fra serien"Great Swedish singers". Ulfung var norsk, men bodde mest i Sverige. Dette er opptak fra 50- og 60-tallet, og han fremfører arier av Verdi, Puccini, Musorgskij, Smetana osv. En del støy fra scenen og fra salen, men en del fine partier allikevel.
*Mendelssohn - "string octet - piano sextet" med Prazakovo-kvartetten og Kocianovo-kvartetten. Oktetten er velkjent, men sekstetten har jeg aldri hørt før. Veldig vakker musikk.
*Georg Böhm - "Cantatas" (cpo). En av Bachs forbilder. Han bruker mange av de samme koralene som Bach benyttet i sine kantater.
*Byrd - "The great service" m/Westminster Abbey choir. Byrd-messene er vakre, om enn litt ensformige i lengden. Koret synger bra.
*Georg Benda - "Harpsichord concertos" (cpo). Cembalokonserter av tysk 1700tallskomponist.
*Bach - "L'oeuvre de luth", Hopkinson Smith. Lutt-suiter, partitaer og andre verker transkribert for lutt. Kjempefin!! Innspilling fra 1980.

Juleoratoriet i Majorstuen kirke, 18.12

Enkelte verker settes opp overalt i desember - Bachs juleoratorium er ett av dem. Da må man velge utifra utøvere (luksusproblem). I år var valget enkelt - Henrik Hundsnes skulle være evangelist (tenor) i Majorstuen kirke, og Marianne Beate Kielland var alt-solist. De er mine favoritter på hver sin stemme blant sangerne her til lands. Koret var satt sammen av sangere fra Filharmonisk kor og Follo kammerkor, og orkesteret bestod av enkelte Kork-musikere. Dette var en VELDIG bra konsert, og de to nevnte solister sang ypperlig. Koret var kjempebra og musikerne spilte vakkert. Julestemningen er i boks!

Leif Ove Andsnes og Det norske kammerorkester 17.12

Kammerorkesteret med sin faste gjesteleder Andsnes hadde to konserter i Universitetets aula på lørdag, samt en i Grorud kirke i går. Jeg var på konsert nr. 2 i aulaen. Først spilte kammerorkesteret orkestersuite nr. 3 i D-dur av Bach, og det var en meget vakker tolkning. De er veldig bra på barokk. Deretter spilte Andsnes G-durkonserten til Haydn, som han spilte inn på plate i 2000. Etter pausen spilte orkesteret to verker av Biber, som jeg egentlig ikke har så veldig sansen for, men det var helt ok. Tilslutt kom Mozarts Ess-durkonsert (nr.14). Alt i alt en kjempefin konsert, perfekt for førjulstiden. Jeg digger Andsnes og hans valg av verker. Gleder meg til han skal gjøre Bach!

fredag, desember 16, 2005

Bach-marathon på BBC3 NÅ og en uke framover!

For alle Bach-besatte, meg selv inkludert, har BBC3 en fantastisk julegave i år - de spiller Bach non-stop 24 timer i døgnet de kommende åtte dagene. De startet nå i kveld klokka 1900 og holder på til og med første juledag.

Jeg var på seminar med musikksjefen i BBC3 tidligere i høst, og han snakket om den store suksessen de hadde i sommer da de hadde en tilsvarende Beethoven-uke. De hadde lagt ut alle symfoniene til nedlasting et par uker etterpå, og de hadde 1.4 millioner nedlastinger... de hadde forventet rundt 250 000. Meget interessant og absolutt noe man kunne gjøre her i landet også.

Kos dere med Bach i jula alle sammen!

Programmet (pdf)

onsdag, desember 14, 2005

Plater de siste dagene

*Valentin Rathgeber: "Augsburgisches tafel-confect" med Canto Tanto og Das Neu-Eröffnete Orchestre (cpo). Rathgeber var en munk/prest som på 1700-tallet flyktet fra klosteret for å leve et liv i sus og dus sammen med drankere og trubadurer. Dette er for det meste verdslige sanger som handler om neser, tobakk osv.
*Johann David Heinichen: "Concertos & sonatas" med Epoca Barocca (cpo). Italiensk-inspirert tysk kammermusikk fra tidlig 1700-tall, mye obo og fioliner. Fint.
*Sebastian Bodinus: Divertissements (cpo). Triosonater og kvartetter.
*Heinrich Ignaz Biber: Violin sonatas from the Kremsier archive (cpo). Helt ok. Jeg blir litt sliten av Biber i blant. Han var en fiolinvirtuos og det prøver han virkelig å bevise i sonatene sine.. men det er jo fint også.

lørdag, desember 10, 2005

Plater de siste dagene

*Polyphony: "O magnum misterium" (hyperion). Polyphony er virkelig et praktfullt kor. I forrige uke hørte jeg juleplaten deres, og i dag hørte jeg altså denne som også består av en del mer ukjent julemusikk. Det er carols av Warlock, Leighton, Bennett og Howells. Koret synger meget bra.
*Bach & Tartini: Fiolinkonserter (Naxos historical) med Joseph Szigeti. Opptak fra 30- og 40-tallet. Ganske susete, men morsomt å høre hvordan de spilte Bach på den tiden. Veldig romantisk, mye vibrato, større orkestre.
*Vivaldi: "Six violin concertos for Anna Maria" (cpo) med Federico Guglielmo og L'Arte dell'Arco. Jeg er ikke helt sikker på hvor mange fiolinkonserter Vivaldi har skrevet, men jeg må innrømme at jeg synes de fleste høres veldig like ut.. Det er fin musikk, men man behøver kanskje ikke alle.
*Jeffrey Khaner: Verker av Brahms, Robert Schumann og Clara Schumann. Khaner har delvis selv arrangert sonater og romanser av disse komponistene for fløyte og klaver. Jeg vet ikke hvor heldig det egentlig var. Jeg liker best Brahms-sonatene i originalversjon, altså med klarinett eller bratsj. Schumann-romansene er også finest som de er. Men helt ok. Kanskje mest for fløytister.
*Aleksandr Glazunov: "The complete solo piano music vol. 1" (hyperion) med Stephen Coombs. Denne er kjempefin! Glazunov var en av de senere romantikere i Russland og hang mye sammen med Tsjajkovskij, Borodin og Rimskij-Korsakov selv om han var mye yngre enn dem (han begynte veldig tidlig å komponere). Han var ikke svært begeistret for den nye 1900-tallsmusikken, nektet å bli en offisiell sovjet-komponist under Stalin, og flyktet derfor til Paris hvor han ble boende resten av sitt liv. På 70-tallet ble kisten hans flyttet til Aleksandr Nevskij-kirkegården i Leningrad, der han nå ligger ved siden av sine gamle venner. Jeg synes han bør komme mer frem i lyset, for dette var virkelig nydelig musikk. Flotte valser, tre miniatyrer, en suite og en sonate.
*Mozart: Requiem (telarc) med Donald Runnicles og Atlanta symphony orchestra & chamber chorus. Dette er en nyere versjon, arrangert av Robert D Levin i 1993, der han har forsøkt å gjøre den mer Mozartsk i satsene som er delvis komponert av Süssmayr. Fram til Lacrimosa er det ganske likt originalen, men derfra er mye annerledes, bl.a. en ny amen-sats før Domine Jesu Christe. Interessant å høre.
*Telemann: Paris-kvartetter vol.3 (channel classics) med ensemblet Florilegium. En barokk-kvartett består av fem musikere fordi continuo-gruppen regnes som en, i dette tilfellet gambe el. cello og cembalo. Fin musikk.

onsdag, desember 07, 2005

Julegavetips

Musikk egner seg supert til julegaver - og her er noen høyst subjektive tips:

*
Magdalená Kozena: "Bach arias" - dette er en av de vakreste platene jeg vet om. Hun synger praktfullt, og ariene hun har valgt ut er noe av det fineste i hele verden. Hennes Mozart/Gluck-plate er også kjempefin, og "Lamento"-platen fra i år bør også sjekkes ut.
*Rakhmaninov -
klaverkonserter nr. 1 og 2 med Andsnes. Høstens fineste utgivelse.
*Bach-kantatene i
Pilgrimage-serien til John Eliot Gardiner - kjempefine innspillinger, estetisk vakre covere også...
*Bachs juleoratorium med enten
Gardiner eller Jacobs. I Gardiners versjon får du Anne Sofie von Otter, i Jacobs' Andreas Scholl.
*Brahms' fiolinsonater med
Augustin Dumay og Maria João Pires
*
Thelonius Monk og John Coltrane: "At Carnegie Hall" - et must for Coltrane-elskere!
*
John Coltrane: "Blue Train" - et must for alle. Gi den til en rocke-interessert fetter på 15! Oppdragelse.
*
Ella Fitzgerald: "Ella in Berlin" - den beste live-plata med Ella - ever.
*
Stevie Wonder: "Innervisions" - kjernen i enhver platesamling. Fra 1973.

Plater de siste dagene

*Telemann-kvartetter med Florilegium (kvintett) - helt grei barokkmusikk. Fløyte, fiolin, gambe og continuo.
*"Joy to the world"; juleplate med diverse kor - ikke alle korene var like bra, men noe var fint. Dette er egentlig en samleplate fra tidligere naxos-utgivelser.
*Virtuoso cello encores; Maria Klieger - litt underlig utvalg av verker - Bach, Schubert, Granados, Sjostakovitsj, Debussy.. litt springende stemning.
*Erik Bye: "Høvdingen" - "hits" fra debutsingel til siste innspilling få uker før han døde. 53 låter, mye fint!

søndag, desember 04, 2005

Konsert med KORK, Marita K. Sølberg og Ketil Haugsand 03.12

KORK inviterte til barokkperler i Universitetets Aula lørdag 3. desember. De ble ledet av cembalisten Ketil Haugsand, og sopransolist var Marita Kvarving Sølberg. De åpnet med en marsj av Byrd spilt av messingrekka, og deretter kom Telemanns Wassermusik. Så entret sopranen podiet, og fremførte den nydelige åpningsarien fra Vivaldis "Nulla in mundo pax sincera"- en av de vakreste barokkarier jeg kjenner til. Gåsehud. Så kom to arier fra Messias. Etter pause var det en Gabrieli-sonate for messing, og deretter var det klart for utdrag fra juleoratoriet til Bach. Orkesteret spilte først sinfoniaen fra den andre kantaten, også kom Marita Sølberg ut igjen og sang arien "Nur ein wink". Det ble trampeklapp og krav om ekstranummer - og da kom altså den aller aller nydeligste versjonen av "Lascia ch'io pianga" (Händel, Rinaldo) som jeg har hørt i hele mitt liv... Det var overjordisk vakkert. Bravorop og uendelig applaus var vel fortjent! Til slutt spilte de orkestersuite nr. 3 i D-dur av Bach. En uforglemmelig konsert!

Plater de siste dagene

*Gottfried Heinrich Stölzel: Christmas Oratorio - egentlig tre selvstendige kantater som tilsammen antagelig er ment som et juleoratorium. Stölzel var en tysk komponist på Bachs tid, og det er en del likhetstrekk i musikken. Veldig fint. I tillegg er det en obokonsert, en liten messe på to satser, og en frittstående kantate. Utøvere: Handel's company, Kammerchor der Marien-Kantorei Lemgo med dirigent Rainer Johannes Homburg, samt fire solister.
*Renée Fleming: "Haunted Heart" - her synger hun diverse sanger i litt lettere genre enn vanlig - Joni Mitchells "River, Beatles' "In my life", "My one and only love", "My cherie amour" osv. Med seg har hun pianist og arrangør Fred Hersch og jazzgitarist Bill Frisell. Vanligvis er jeg litt skeptisk til plater av typen "operadiva gjør jazz", men Fleming har bakgrunn som jazzsanger og takler det bedre enn forventet. Hun har en dyp og kraftig alt som kler låtene og arrangementene godt. Her og der er det en anelse Miss Piggy-stemme og kanskje litt vel intenst, men jevnt over synes jeg denne platen var overraskende ok.
*Rigmor Gustafsson: "Ballad collection" - en samling av låter fra tre forskjellige jazzplater i perioden 1996-2000. Mye fint. Noe live fra Mosebacke i Stockholm.
*Frelsesarmeens juleplate: "Julemysteriet" med Kvinner på randen. Ikke min gate.
*Göran Fristorp med Olavskoret : "Pie Jesu". Jeg liker noe av det han har gjort, men dette er nok ikke blandt høydarene.
*"Jul i folkton" - svensk plate med Louise Hoffsten, Sofia Karlsson, Lena Willemark osv. Veldig folkemusikkaktig. Litt slitsom. Men sangene er jo fine.
*"När det lider mot jul" - svenske popartister synger julesanger på svensk. Litt ufrivillig komisk i blant. Noe var helt ok.
*Paul Carrack & the SWR Big Band: "Winter wonderland". Lette swingjazz-versjoner av alle de typiske julesangene som alle har med på juleplatene sine. Helt ok men ikke så spennende.
*Tone D.Aaberge: "Bliss". Nok en idolplate som vil gå i glemselen. De har ikke gode nok låtskrivere. Og midt i det hele: "The moon is a harsh mistress", med country-knekk på stemmen. Helligbrøde. Radka fortjener ikke dette.