torsdag, januar 22, 2009

Nye plateanbefalinger

I dag hører jeg på mye fin musikk som absolutt fortjener å få litt omtale (alle er fra 2008):En av mine yndlingssopraner er franske Sandrine Piau. Fjorårets vakreste plate var hennes "Évocation" der hun sang romanser av Debussy, Chausson, Koechlin samt Schönberg og Richard Strauss. Nå har hun sunget inn Faurés Requiem sammen med Stéphane Degout, Accentur og L'Orchestre National de France, og dette framkaller gåsehud... Piau synger nydelig i sin eneste sats, "Pie Jesu".


RIAS kammerchor, det tyske koret som har vært dirigert av både Philippe Herreweghe og René Jacobs, kom med to plater mot slutten av fjoråret. Den ene er en innspilling av Bruckners store messe i f-moll (nr. 3), og dette er virkelig himmelsk nydelig musikk. Koret synger veldig bra. Solistene også, noen av dem er kanskje litt voldsomme i blant, men totalopplevelsen er flott og platen anbefales på det sterkeste.
Den andre platen er a cappella-korverker av Mendelssohn, en av årets jubilanter, dirigert av Hans-Christoph Rademann (ny sjefsdirigent). Mendelssohn skrev disse sangene med tanke på å synge dem firstemt ute i det fri, på piknik i en skog eller på båttur, og bare det i seg selv er jo så sjarmerende at platen er verdt å lytte til. Og kvaliteten er veldig høy her også. Man skulle kanskje øve inn noen av dem til sommerens utflukter...En norsk plate som burde slå an hos de fleste, er Barokkanernes Vivaldi-kantater med solisten Tone Wik. De spiller veldig godt, og Wiks barokksopran føles veldig autentisk, klar og ren. På denne platen finnes også den kjente og vakre fagottkonserten i e-moll (RV 484) samt en blokkfløytekonsert.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hei på deg! Har du sett dvd'en med "les Paladins" av Rameau, her kan man få med seg at den godeste Sandrine også er en ganske sjarmerende skuespiller! Helt til å spise opp faktisk, håper virkelig hun kommer og besøker oss, f.eks.i Operaen en gang!

Magnus

Bach - Beegees sa...

Nei, har ikke sett den - takk for tipset! Håper virkelig hun kommer hit en gang. Jeg tror kanskje aller helst jeg ville hørt en romansekonsert forresten, med repertoaret fra Évocation-platen. Dog, hun er en racer på barokk også.

Anonym sa...

Ja selv om det ikke er helt relevant i forhold til hovedinnlegget ditt kan jeg ikke få anbefalt "les Paladins" nok, de har den på Deichman (er det en eller to n'er?) men jeg måtte ha den til odel og eie, for den er nemlig avhengighetsskapende :-)