Elvis kom i rask marsj ut på scenen etter at oppvarmingsbandet hadde spilt en halvtimes tid. Han gikk rett bort til mikrofonen og dro i gang første låt, "Oliver's army" bare han og gitaren, og fra første sekund var stemningen der. For et driv i gitarspillet! Retrolydbildet kom godt til syne (for ørene) allerede i låt nr 2, "Either side of the same town", med tremoloeffekt både på gitar og stemme - i omtrent samme tempo som vibratoen på stemmen hans; noe som var temmelig effektfullt! "Bullets for the new-born king" dro tempoet litt ned, med veldig fint fingerspill. Deretter fine "Veronica", skrevet sammen med Paul McCartney til plata "Spike" fra 1989, samme år hvor Elvis sang "You want her too" i duett på Pauls plate "Flowers in the dirt". Så countryballaden "Good year for the roses", kjempefin versjon. "New Amsterdam" inneholdt plutselig over halve "You've got to hide your love away" (Beatles), litt allsang der så klart, hvorpå Elvis utbrøt "That's some good singing!" for så å presentere neste låt på følgende måte: "This is a song I really hate." Det var "Everyday I write a book", en låt han var blitt veldig lei av - men som han hadde skrevet selv - så da Ron Sexsmith sang den for han på et tidspunkt, forstod han at man kunne gjøre den på en helt annen måte. Fint gitarspill, myk fløyelsrøst, dette var fint!
Så sa han "I'll introduce you to a special guest this evening... it's me!" - også satte han seg i en stol og begynte å spille Arthur Altmans "All or nothing at all" (god gammel standardlåt fra 1939, gjort kjent av Sinatra et par år senere) - i en slags bossanova-variant. Mannen er en genrekameleon!! Jeg slutter aldri å la meg fascinere av hans evne til å hoppe mellom genrer som den naturligste ting i verden, og takle alle like bra.
Han fortsatte med en liten historie om hvordan han skrev "gloomy songs in minor keys with girls' names in them", sin oppvekst i Liverpool i Beatles-tida, og hvordan en spesiell musikkforretning der hadde en gitar som George Harrison hadde eid tidligere. Grunnen til at George ikke ville ha den lenger, var at den var så elendig - og han mente at George hadde smadret den, for George var ikke "the silent one" som alle trodde - han var "the angry one". Og deretter sang han "Don't bother me", den første låta George Harrison hadde med på en Beatles-plate ("With the Beatles"), men Elvis' versjon var helt annerledes - og veldig mye finere - enn George sin! (Tilgi meg George, du vet du er min favoritt-Beatle!)
Så kom ei låt mange sikkert ventet på - "She", skrevet og utgitt av Charles Aznavour, og gitt en renessanse av Costello til filmen "Notting Hill" i 1999. Akkurat da så belysningen på sceneteppet ut som vinduene til en bygård sent om kvelden, som om Elvis satt i en liten og koselig park foran et hyggelig kvartal og spilte for oss. Etterpå var det klart for rock'n'roll, i tjuetallsstil - "1924 was a very good year for rock'n'roll!" forkynte han, og dro i gang sin egen "A slow drag with Josephine". Deretter kom "Josephine (Who's the meanest gal in town)" fra 1924, når han først var inne på temaet. Morsomt! Så spilte han "Jimmie standing in the rain", vemodig og vakkert, og avslutningsvis gikk han over til "Brother, can you spare a dime", uten mikrofon, syngende rett ut i salen. Fint! Og ekstra sårbart på et vis, han kommer enda nærmere når han står der rett opp og ned og roper ut i salen med den helt spesielle stemmen sin, klokkeklart og akustisk.
Så kom oppvarmingsbandet "Larkin Poe" inn for å kompe han på et par låter - først ut var "Blame it on Cain" fra "My aim is true", deretter "Love fields", i fin duett med vokalist Rebecca Lovell. Så fortalte han en liten historie om at en musikksjef i BBC en gang hadde kommentert musikken hans og fortalt han at "you'd be more successful if you didn't put so many sevens and minors in it". Haha! Idiot.
Neste hit var "(The angels wanna wear my) red shoes", debutplata fra 1977, og deretter "Brilliant mistake". Så forlot bandit scenen, og Elvis kom tilbake med sin el-gitar og dro i gang "Watching the detectives" med reggaegroove i loop. Veldig kult! Så jumpet han over i en helt annen genre igjen, da han satte seg ved pianoet og spilte "Almost blue", så vakkert og sårbart, og publikum var musestille. Stemmen hans gir meg gåsehud. Nydelig! Videre kom "Little palaces", fulgt av Nick Lowes "I'm a mess", som også var et publikumsønske noen minutter tidligere. (Apropos; der har vi enda en man burde oppleve live snart - f.eks. 07.02.12). Så enda en ekte dansbar Costello-70talls-låt, "Radio Sweetheart", med allsang på omkvedet. Elvis oppfordret om følgende, etter en historie om kordamer i red sequins; "If you ever want to let out your inner showgirl.. gentlemen.. this is your moment!" Så kom fine fine "Alison", med den fine gitarlyden. Stemningen fortsatte med "All these strangers", og deretter satte han seg ved pianoet igjen, satte i gang en tape, og framførte "National ransom" delvis gjennom en megafon. Noe helt annet!
Så begynte klokka å nærme seg siste avgang for trikken, så vi måtte gå før konserten var ferdig - noe som aldri er gøy - så siste hele låt for min del ble "I want you", kjempekjempefin, og i det jeg gikk så jeg at Larkin Poe kom inn igjen. Hvis noen kan fullføre setlista, blir jeg veldig takknemlig!
Elvis Costello er en genuin musiker, en begavet musiker, det spilletekniske er aldri noe hinder for han. Han durer avgårde med gitaren, akkorder, rytme og melodier, han trenger faktisk ikke noe backingband. Han trenger ikke å loope masse greier for at det skal bli spennende. Han klarer alt utmerket selv. Aldri har jeg hørt "mann med gitar" blitt gjort så bra live, og jeg har lyst til å opprette et fond så alle nachspielgitarister kan bli sendt på Elvis Costello-konsert for å høre hvordan det skal gjøres. Og publikum er eksemplarisk. Alle sitter musestille og tar inn alt som kommer fra denne eventyrfortellende barnehageonkelen på scenen, ingen prater høyt eller gir beng i hva som skjer rundt dem, som dessverre er tilfellet på en del andre konserter her i byen. Elvis Costello har publikum i sin makt.
Ikke at jeg er overrasket. Etter å ha sett utallige live-opptredener med han både på tv og YouTube, hørt platene hans i årevis, sett han lede tv-show (når skal hans "Spectacle"-show komme på NRK?), får man jo et visst inntrykk av mannen. Han ble meislet inni min hjerterot en gang for alle da han gjorde den vakre "Painted from memory" sammen med Burt Bacharach, som også en lykkelig Bill Frisell fikk notene til og spilte inn nesten samtidig (uten å ha hørt Costello/Bacharachs ferdige produkt!).
Elvis Costello har gjort mye veldig forskjellig i sin karriere, men han har gitt alt sin magiske touch. Dermed presenterer han fansen sin for musikk de ikke venter seg, ikke hadde hørt på om det ikke var for han - og slik knytter han sammen kvalitet, uavhengig av genre, til et eneste stort univers av musikalsk lykke.
Det, mine venner, er en ekte musikers verk.
Og slikt banker mitt hjerte ekstra for.
Setliste (lang!!):
Oliver's army
Either side of the same town
Bullets for the new-born king
Veronica
Good year for the roses
New Amsterdam / You've got to hide your love away
Everyday I write a book
All or nothing at all
Don't bother me
She
A slow drag with Josephine
Josephine (who's meanest gal in town)
Jimmie standing in the rain / Brother, can you spare a dime
Blame it on cain
Love fields
I turn around
(The angels wanna wear my) red shoes
Brilliant mistake
Watching the detectives
Almost blue
Little palaces
I'm a mess
Radio sweetheart
Alison
All these strangers
National ransom
I want you
(What's so Funny 'Bout) Peace, Love and Understanding
Bedlam
The suit of lights (?)
I don't want to go to Chelsea
The scarlett tide
Bedlam
The suit of lights (?)
I don't want to go to Chelsea
The scarlett tide
(Kan noen fullføre?)