mandag, januar 08, 2007

Spørsmål fra leser: Klassisk musikk

Magdalena in all her beauty


Hei!
Du virker å være musikkbevandret, og har du dermed noen tips å komme med når det gjelder klassisk musikk? Dette til en "nybegynner" som ønsker å starte en samling med klassisk musikk. De store kjente verkene skal selvfølgelig inkluderes, men de er jo utgitt i uendelige innspillinger med ulike orkestre etc. Har du en egen 10 på topp liste (eller 100 på topp for den del) over "must haves"? Da innenfor alle sjangre av klassisk musikk, det være seg symfonier, kor, pianokonserter - nytt og gammelt etc, etc. Etter hvert vil jeg nok finne ut hvor hovedtyngden vil ligge. Til jul kjøpte jeg meg Bachs juleoratorium (Gardiner) - samt nøtteknekkersuiten med New York Ballet Orchestra. Jeg ønsker å sitte igjen med gode kvalitetsinnspillinger, med kjente og/eller dyktige utøvere. Om du ikke selv har tips å gi meg - har du kjennskap til "lister"/anbefalinger som evnt. ligger ute på nettet e.l.? Har søkt litt rundt, uten å finne det jeg leter etter.

Hei!
Klart jeg kan hjelpe deg! Dette er noe av det morsomste jeg vet! Men det er nesten en umulig oppgave. Jeg måtte rive meg løs fra cdhylla... og de jeg nå lister opp, er ingen kanon eller fasit - det var de jeg tenkte på umiddelbart. Det er plater jeg absolutt vil anbefale uansett, og lista mangler flere sentrale komponister og verker - men et sted må man jo begynne.

Barokken:
BACH - den største av dem alle: du gjorde helt rett i å kjøpe
Gardinerversjonen av juleoratoriet; den er blant de beste. Du kan bare fortsette med Gardiner, for han har jo spilt inn alle kantatene også. De kommer ut med jevne mellomrom og alle er like fine.
Flere Bach-tips:
*
Magdalena Kozena - "Bach arias". Det finnes ingen nydeligere Bacharieplate enn denne. Kozena er i verdensklasse på barokk!
*Fiolinkonsertene (og særlig dobbelkonserten i d-moll) med
Andrew Manze.
*Goldbergvariasjonene med
Glenn Gould fra 1981. Dette er en klassiker. Han spilte den inn i 1955 også, men denne fra 1981 er helt spesiell. (Apropos, alle jeg kjenner, er det noen som husker å ha lånt denne av meg? Har ikke sett den på veldig lenge... husker ikke hvem som lånte den...). Får du lyst på flere plater med Glenn, gå for f.eks. de franske suitene.
(Andre barokkverker som kan være fine å ha i hylla: Händels Messias, kantater og konserter av Vivaldi, klaververker av Scarlatti, noe av franske Lully... og Purcells Dido & Aeneas... )

Klassisismen:
*Haydns strykekvartetter med
Mosaïque-kvartetten. Super strykekvartett, hørte dem live i sommer.
*Mozarts klarinettkonsert med
Martin Fröst
*Mozarts Requiem er et must - her må du nesten bare høre igjennom forskjellige utgaver, jeg klarer ikke å si hvem jeg liker best. (Dog er
Gardiner bra her også...)
*Beethoven-sonater med
Pollini
(Annet: Mozarts klaverkonserter 9&18 med Andsnes, Beethovens trippelkonsert, Haydns messer)

Romantikken:
*Brahms' fiolinsonater med
Augustin Dumay og Maria Pires
*Brahms' cellosonater med
Rostropovich og Serkin
*Schumanns Dichterliebe med tenoren
Ian Bostridge
*Schumanns Frauenliebe und leben med mezzosopranen
Anne Sofie von Otter
*Chopins preludier op. 28 med
Martha Argerich
*Griegs klaverkonsert i a-moll med
Leif Ove Andsnes (2003-versjonen), med Schumanns klaverkonsert attpåtil (de to konsertene hører nærmest sammen)
*Rachmaninovs klaverkonsert nr. 1 & 2, også med
Andsnes
(Annet: Glazunovs pianoverker, Schuberts impromptus, Chopins Nocturner, Puccinis operaer, Brahms' Deutsche Requiem, Tsjajkovskijs serenade for strykere...)

Senere:
*Debussys klavertrio, f.eks. med
Joachim trio
*Faurés requiem med
Matthew Best & English Chamber Orchestra
*Duruflés Requiem er som en oppfølger til Fauré sitt, f.eks. med
samme utøvere

Ellers kan du jo kjøpe alt fra den fine labelen
Hyperion...

(Jeg har jo ikke tatt med en eneste symfoni. Det var kanskje dumt. Men se etter innspillinger med dirigenter som Mariss Jansons, Simon Rattle, Claudio Abbado, Carlos Kleiber. Når det gjelder vokalverker, kan du se etter Philippe Herreweghe, René Jacobs, Ton Koopman - i tillegg til Gardiner.)

Det er veldig vanskelig å bare anbefale noen få, men det er som sagt et sted å begynne. Så får du bare spørre på nytt om det er mer du lurer på! Amazon har bra utvalg på nettet, ellers er det alltid gode tilbud i den lille butikken Aktiv Klassisk i Øvre Slottsgate (rett ned bakken ved Bagel&Juice)

Lykke til!

Ingen kommentarer: