mandag, mars 07, 2016

Collegium Vocale Gent, Academy of Ancient Music Berlin og Marcus Creed, Oslo Kirkemusikkfestival 04.03.2016Det beste koret jeg vet! Collegium Vocale Gent! Koret hvis turnéplan avgjorde mine egne ferieplaner i et års tid. Matteuspasjonen i Amsterdam, h-moll-messa i Budapest, Johannespasjonen i Barcelona. Og nå Oslo! Dessverre ikke med Bachs musikk denne gang, derimot kantater av hans engelske alter ego Händel. Det vil si. I denne genren er Bach så uovertruffen at ikke en gang Händels Messias når opp for min del. Jeg liker Messias og hører på verket hver jul, men måtte jeg velge, ville jeg valgt Bach hver eneste gang. De to kantatene som ble framført på åpningskonserten til Oslo internasjonale kirkemusikkfestival var ikke det mest spennende jeg har hørt av kirkemusikk, men det kommer faktisk i andre rekke - for utøverne er så høyt der oppe i toppsjiktet, virkelig i verdensklasse, at det er det man legger merke til. 

"The ways of Zion do mourn" er en ren korkantate, mens "Ode to St. Cecilia's day" har to solister - sopran og tenor. Sopranen Clara Ek har jeg ikke hørt før, hun behersket sin rolle godt, og tenor Thomas Hobbs kjenner jeg jo svært godt til både fra konserter og plater. Han er blant mine absolutte yndlingsevangelister i Bachs pasjoner og oratorier. Det var uvant å høre han synge på sitt morsmål engelsk, jeg har alltid bare hørt han på tysk, som jeg jo også synes er det beste språket innen kirkemusikk. 

Orkestret spilte kjempefint, særlig må jeg fremheve cellisten som hadde et soloparti som var helt gåsehudframkallende, og også en fløytist som var solist i en av ariene. Men koret da. Vis meg et kor som kan hamle opp med sopranrekka til Collegium Vocale. De er så samstemte og homogene i klangen at det høres ut som fem-seks lag av samme opptak, samme stemme. Det gjelder spesielt Dominique Verkinderen og Magdalena Podkoscielna, to jeg husker godt fra alle de tidligere konsertene jeg har vært på med dette koret. Dessuten er de 50/50 kvinner og menn på altstemmen, og det gir en veldig fin klang!

Håper de skal gjøre mer Bach i 2016-2017-sesongen. Jeg setter feriedagene mine på vent til jeg ser hvor de skal og hva de tenker å framføre. Thomas Hobbs!


Ingen kommentarer: