lørdag, august 23, 2008

Oslo Kammermusikkfestival: Werner Güra i operaen, 21.08.08


Etter fjorårets nydelige Dichterliebe-fremføring i slottskirken, var det ingen tvil om at jeg ville høre Werner Güra igjen. I mellomtiden har jeg hørt flere av platene hans, både Schubert og Wolf, også en Mozartplate, og han har virkelig seilet opp blant mine favoritt-tenorer sammen med Ian Bostridge - de to er ganske forskjellige. 

I år sang han Schuberts nydelige sangsyklus Winterreise, til dikt av Wilhelm Müller. Dette er den andre syklusen Schubert skrev til Müllers dikt - den første var Die schöne Müllerin. Winterreise er delt i to, med tolv sanger i hver del. Det begynner med kjærlighet mellom den reisende og en pike han må forlate, og fortsetter med tårer, drømmer, snø og vinter, og ender opp med "Der Leiermann" - lirekassemannen, som i sin ensomhet spiller små sørgelige melodier på sin lirekasse uten å få en eneste liten mynt av de forbipasserende. Det er vemodig. Og Werner Güra synger med så mange følelser, dynamikk, kraftig og veldig svakt - helt uten anstrengelse. Det er virkelig en fryd å høre på. Han har en nydelig stemme. Pianisten Christoph Berner akkompagnerte perfekt. Dramatiske tremoloer, clusterklanger, stormen, vinden, klynkende hunder, posthorn, lirekassen ikke minst - alle slike ting presenteres av klaveret, og som vanlig hos Schubert har klaveret og stemmen likeverdig roller.  

Om operaen var det beste stedet å ha en slik konsert på, vet jeg ikke. Det blir mye lyd fra publikum på kammermusikkonserter. Ikke minst når alle blar om i tekstheftet samtidig. Og den sedvanlige og smittsomme hosteepidemien i hver pause var høyst tilstedeværende.

Ingen kommentarer: