lørdag, august 16, 2008

Oslo Kammermusikkfestival: Beethoven-dagen 16.08.08

Oslo Kammermusikkfestival vier alltid en lørdag til en spesiell komponist. For fire år siden satt jeg fra frokost til langt etter midnatt og hørte Brahms, året etter var det Mozart og deretter Schubert, og i fjor Schumann. I år er det Beethoven. 

Konserten klokka tolv i slottskirken på Akershus åpnet med noe av det flotteste Beethoven har komponert: Appassionatasonaten, op. 57. Den svenske pianisten Per Tengstrand hamret løs på flygelet med energi og teknisk briljanse, dundret avgårde i fortepartiene og spilte så mykt, så mykt i de langsomme pianissimotaktene. En fornøyelse å høre. Appassionata har mange sterke følelser, og ble skrevet i den perioden hvor Beethoven virkelig begynte å bli døv. 

Tengstrand akkompagnerte også cellisten Fredrik Schøyen Sjölin i Beethovens tredje cellosonate op. 69. Denne sonaten ble skrevet i det mest produktive året av Beethovens liv, der han også skrev fiolinkonserten, de to trioene i op. 70, og han fullførte og ga ut 5. og 6. symfoni. Sjölins cello klang vakkert, og han fikk fram de nydelige små melodilinjene veldig flott. 

Jeg får dessverre ikke hørt flere av Beethoven-konsertene i dag, men kommer sterkere tilbake senere i festivalen. 

Ingen kommentarer: