fredag, oktober 25, 2013

Jan Lisiecki og Trondheim Symfoniorkester, Olavshallen 24.10.13
Trondheim symfoniorkester og sjefsdirigent Krzysztof Urbanski skal på turné i disse dager, og testet ut programmet på publikum i Trondheim. Som solist har de med seg Gramophone Young Artist of the year, den 18 år gamle polsk-kanadiske Jan Lisiecki, med glitter på slipset og mamma trygt plassert bak scenen. 

Konserten åpnet med Brahms' tragiske overture, op. 81, komponert sommeren 1880. Deretter Griegs klaverkonsert i a-moll med Lisiecki bak flygelet, og det var en spennende og energisk framføring. Mye mer rubato og oppstykket enn vi kanskje er vant til, og kanskje leter han etter formen sin (ung som han er), men han har et stort talent og han spilte veldig bra. I tillegg er det kanskje verdens vakreste klaverkonsert, med den majestetiske førstesatsen, nesten-impresjonistiske andresatsen og gåsehud-tredjesatsen (siste halvdel). Som ekstranummer fikk vi Chopins nocturne i ciss-moll. Nydelig. 

Etter pause fikk vi høre Wojcisch Kilars "Orawa" for strykere, et melodisk-harmonisk interessant verk som øker i intensitet fra det åpner med bare noen få fioliner, til alle strykerne gir full gass nærmere slutten. Han veksler mellom D lydisk og F-dur såvidt jeg kunne høre, med et stadig gjentagende og messende tema. Fint. 

Til slutt: Stravinskys Ildfuglen, sist hørt med Kork i aulaen i august. Som tidligere nevnt ett av mine yndlingsverk av Stravinsky, ikke minst på grunn av de fine blåsepartiene - fagotten, oboen, hornene. Lekker dominant-pluss-akkord i hornene mot slutten. Dyktige blåsere i TSO!

Lisiecki bukker dypt. 

Ingen kommentarer: