fredag, oktober 24, 2014

Julia Fischer og Yulianna Avdeeva, Théâtre des Champs-Élysées, Paris 14.10.14

 Julia Fischer er en av de store fiolinistene i vår tid, tysk, og har gitt ut mange plater på selskapet PentaTone. Nå har hun imidlertid kommet over til Decca, og får gode omtaler for sin nyeste plate med fiolinkonserter av Bruch og Dvorák. I Théâtre des Champs-Élysées ble hun akkompagnert av Yulianna Avdeeva, vinneren av Chopin-konkurransen i 2010, den første kvinnelige vinner siden Martha Argerich i 1965 (!). To mestere på hvert sitt instrument, og som hadde et veldig fint samspill.

De begynte med Bachs sonate for fiolin og klaver (eg. cembalo) BWV 1016, som vi også hørte sist vi var her i teatret, i mai - da med Fabio Biondi og Kenneth Weiss. Fischer spilte veldig kontrollert og kanskje litt stivt, eller i allefall ikke så inderlig og levende som man kunne ønske seg av denne sonaten. Avdeeva var lett på labben og spilte fint. Så spilte de Prokofievs sonate nr. 1 for fiolin og klaver, og da tok det seg kraftig opp. Fischer slo seg mer løs, og spilte med stor detaljrikdom, dynamikk og følelser. Det er så mange fine partier i den sonaten!


Etter pause begynte de med Brahms' sats fra F-A-E-sonaten som Brahms skrev sammen med Schumann og Albert Dietrich. Det er en livlig scherzo i d-moll, som absolutt burde oppføres oftere. Til slutt var det Brahms' sonate nr. 3, opus 108. En nydelig sonate som jeg har hørt svært mye på i årenes løp. Her fikk begge to virkelig vist seg fram, det var en levende og svært emosjonell og energisk framføring, og med Fischers helt presise intonasjon. Helt praktfullt. Publikum jublet og applausen ville ingen ende ta, så vi fikk faktisk to ekstranumre - først Souvenir d'un lieu cher, op. 42, som også Janine Jansen spilte som ekstranummer i Oslo i vinter. Etter å ha kommet inn et par-tre ganger til, til øredøvende applaus, spilte de like godt Schumanns romanse-sats fra F-A-E-sonaten.


Ingen kommentarer: