torsdag, mars 20, 2025

Stacey Kent, Cosmopolite 20.03.25



Stacey Kent er tilbake i Oslo! 

Som alltid med et knippe velvalgte melodier - både fra den nyeste og fra eldre plater. Og noen fra kommende plater. Spillegleden er enorm, hun elsker disse sangene, og det er et variert repertoar både i språk, genrer og epoker.


Første låt var tittellåta fra albumet hun ga ut i 2023; «Summer Me, Winter Me». Og deretter kom Johnny Mandels hit fra filmen «The Sandpiper», nemlig «The Shadow Of Your Smile» - i tretakt! Og med et førstevers vi sjelden hører. Veldig fint! Deretter «Sous le ciel de Paris», eller «Under Paris Skies» som den heter på engelsk. 





Hun fortsatte med det franske temaet, og fortalte om sitt franske album som feirer 15 år i år, at det er det hun kanskje er aller mest glad i, og at hennes kjære bestefar bodde i Paris som ung og lærte henne alt hun kan om fransk språk, kultur og musikk. Neste låt ble «Raconte-Moi…», og deretter «It Might As Well Be Spring» - først på fransk, deretter engelsk. Rodgers & Hammerstein-klassiker! 


Videre snakket hun om da forfatteren Kazuo Ishiguro hadde nevnt en av hennes utgivelser som «Desert Island»-plater, samtidig som hun var stor fan av han- og hvordan de ble kjent, og flere år senere fikk i gang det fine samarbeidet der han skriver tekster og Jim Tomlinson skriver melodier til henne. «A life-changing experience, a whole universe of unbelievable songs opened up». Et bra eksempel på dette er nettopp «The Changing Lights». 



Pianist Art Hirahara snudde seg mot el-pianoet under neste Ishiguro/Tomlinson-låt; «Waiter, oh Waiter». 

Han spiller veldig fint piano også. Tomlinson trakterte tverrfløyte, altfløyte, tenorsax, sopransax og diverse perkusjonsinstrumenter. Bassist Tom Hubbard var stødig komp. 

Så kom den fine Jacques Brel-melodien Ne me quitte pas, eller «If you go away». Nydelig versjon! Og samtidig heartbreaking. De er så flinke til å finne de melankolske melodiene, og gjøre dem på sitt vis - enkelt og personlig, og uten å overdrive. Det er denne stacyfieren jeg har nevnt før, hvor hun gjør sanger man har hørt hundre ganger til noe annet og eget, så man virkelig lytter. 

Etter Jobim-låta «Someone to light up your life» og McCartneys «Blackbird» i Hirahara-arrangement (som vi også hørte forrige gang), kom en av mine absolutte yndlingslåter, også av Johnny Mandel: «A time for love». En lang og fin saksofon-intro av Tomlinson. Stacey formidlet teksten så inderlig fint. De kunne røpe at neste plate får nettopp tittelen "A Time For Love", så da er det grunn til å tro at denne melodien er med. Hurra!


Og til slutt, etter «Breakfast on the morning tram» sang de Jobims «Aguas de Marco» som duett, i beste Elis / Tom-stil. Fast innslag, og veldig gøy! 


Nok en fin konsert med Stacey Kent. Min åttende? (Niende?)

Setliste:

  • Summer Me, Winter Me
  • The Shadow Of Your Smile
  • Under Paris Skies
  • Raconte-Moi…
  • It Might As Well Be Spring
  • The Changing Lights
  • Waiter, Oh Waiter
  • If You Go Away
  • Someone To Light Up My Life
  • Blackbird
  • A Time For Love
  • Breakfast On The Morning Tram
  • Aguas de Marco
Encore:
La Vie en Rose



Hadet!


fredag, januar 17, 2025

Angela Hewitt, Bærum kulturhus 16.01.25


 


Angela Hewitt, en av mine yndlingspianister gjennom alle år, gjestet Sandvika i går og der var jeg også. Sist jeg hørte henne var for ti år siden, da spilte hun Die Kunst der Fuge i Universitetets Aula under Oslo Kammermusikkfestival. Og ti år før der igjen, i 2005, med Goldbergvariasjonene (men det var noen uker før denne bloggens oppstart og dermed har jeg ikke referat). 

Også denne gangen stod Bach på programmet, men aller først Händels nydelige suite nr. 2 i F-dur. Disse Händel-suitene HWV 426-442 er så fine. Hun har spilt noen av dem på plate, hun har i det hele tatt gitt ut utrolig mange plater - alt fra Couperin til Messiaen, men kanskje aller mest Bach og Beethoven. 

De franske suitene til Bach spilte hun inn på plate for mange år siden, og det var nr. 6 hun framførte på konserten i Sandvika. Disse er noe av det jeg liker aller best blant Bachs musikk for klaver (eller cembalo som det ble skrevet for). Siste nummer før pause var en Haydn-sonate i Ess-dur med en del skøyeraktige elementer som hun utnyttet til fulle. 

Etter pause var det tid for mer Händel; hans Chaconne i G-dur, HWV 436. Et variasjonsverk med tema og 21 (!!) variasjoner, denne har hun også spilt inn på plate. Den siste halvtimen viet hun til et annet variasjonsverk - nemlig Brahms' 25 variasjoner og fuge over et tema av Händel, op. 24. Temaet er fra en av Händels suiter, HWV 434. Det bygget seg opp - siste variasjon var både en slags semifinale og oppspark til den virkelige finalen, nemlig fugen som hun dundret i gang med de siste minuttene. Og alt sammen helt uten noter, så klart. 

Stående applaus førte til ekstranummer - "Schafe können sicher weiden" fra Bachs kantate "Was mir behagt, ist nur die muntre Jagd", BWV 208, i Mary Howes transkripsjon (som er litt annerledes enn andre transkripsjoner jeg har hørt; særlig fordi den begynner med resitativet). 

En veldig fin konsertkveld i Sandvika!