søndag, juli 03, 2011

Liederkonsert, Risør kirke 02.07.11

Ett av festivalens store trekkplastre, den tyske barytonen Matthias Goerne, meldte nok en gang avbud på kort varsel. Veldig synd, for han var kanskje den vi gledet oss aller mest til å høre. Men erstatningskonserten ble meget bra - det ble både lieder og klavermusikk, og til og med noen av mine yndlingsverker.

Andsnes åpnet med å spille to av Brahms' ballader. Dette er noe av det han gjør aller aller best, kanskje aller best i hele verden. Han lager en fyldig og stor klang, og kler denne typen musikk veldig godt.


Deretter: Schumanns "Dichterliebe"! Johannes Weisser og Christian Ihle Hadland gjennomførte denne på praktfullt vis, med innlevelse og sterke følelser. "Dichterliebe" er en av de vakreste sangsyklusene jeg vet. Jeg håper de kan gi den ut på plate, for dette er Weisser på sitt beste. Hadland er nyansert i spillet sitt, helt perfekt til Schumann. (hvilket minner meg om at jeg endelig skal kjøpe hans Schumann/Chopin-plate fra i fjor, det har jeg tenkt på siden den kom).


Utenfor kirka er det folkeliv i pausen. Kjell selger plater og diskuterer musikk.Så kom Schubert og Gruppe aus dem Tartarus, D.583. En ganske energisk lied med tekst av Schiller. Og deretter tre utdrag fra Mahlers Kindertotenlieder, hvis dikt (et utvalg på 5, egentlig 428 i alt) ble skrevet av Friedrich Rückert etter at han mistet sine to barn i skarlagensfeber. Det er så sørgelig at man nesten ikke orker å lese teksten, og musikken jo er like emosjonell. Nydelig framført av Weisser og Andsnes.


Til slutt: Waldsteinsonaten! Beethoven! En nytelse.


3 kommentarer:

Jenny B sa...

Vilken underbar musikfestival! Du skriver så fint om den att jag önskar att jag var där. Och den här konserten låter helt underbar: Brahms, Schumann, Mahler, Beethoven! Grattis till goda musikupplevelser!

Bach - Beegees sa...

Takk! Ja, du skulle ha vært der!

Marmota sa...

Flott konsert - imponerende å kunne stille med et så sterkt program på kort varsel!