fredag, september 23, 2011

Kringkastingsorkestret i Store Studio, 22.09.2011


Det er en fryd å gå på konserter i fine klassiske lille Store Studio! De bølgende formene i taket og rundt scenen minner om Gaudis stil, og det er et sus av historie både i foajeen og inne i salen. Her har det vært skapt radiohistorie!


Korks norske dirigentprofil i år er Arvid Engegård, som i tillegg til å dirigere gårsdagens konsert, også var solist i konsertens første verk - Mozarts fiolinkonsert i G-dur, K.218. Sprudlende og flott fremført av både solist og orkester, med små innslag av improvisasjon her og der - ikke minst i kadensene (f.eks. hardingfeletoner!).Verk nr. 2 var "Rendezvous for strykere" av Arne Nordheim, opprinnelig et ensatsig verk for strykekvartett ("Nachruf"), senere skrevet ut for strykeorkester og lagt til to satser. Et stemningsfullt verk, mye bruk av de mørke strykerne, mange fine klanger og mye dynamikk. Siste sats, "Nachruf", er nok den jeg har hørt mest før. Langsom og mystisk og elegant.


Etter pause: Skjebnesymfonien! Beethovens femte symfoni i c-moll, opus 67, kanskje verdens mest kjente symfoni - men også en av de flotteste jeg vet. Den er så gjennomført fin i alle fire satser, ikke et dødt punkt. Det er så bra å høre den live, å se orkestret når de spiller den, for da får man i enda større grad med seg hvordan de små melodiene flytter seg fra den ene instrumentgruppa til den andre, i perioder partier med kanskje bare to-tre treblåsere - slike ting man ikke nødvendigvis tenker 100% over når man hører det på plate. Og for en fremførelse! Luften i Store Studio var elektrisk, hårene reiste seg på hodet og jeg grøsset nærmest (positiv grøss!) da den litt mystiske avslutningen på tredjesats brøt ut i treklangen som åpner fjerde sats. For en avslutning! Sjelden har jeg hørt den så godt spilt. Åpningen av 2. sats der melodien ligger hos bratsj og cello var helt nydelig. Treblåserne overbeviste nok en gang, og ikke minst hornistene i åpningen av 3. sats. Kork er rett og slett fenomenale. Bravo!!

Konserten ble streamet på nrk.no og direktesendt i NRK P2.

Ingen kommentarer: