onsdag, februar 20, 2008

Mine favorittplater: Pat Metheny Group "Still life (talking)"


Denne rager høyt der oppe. Pat Metheny er min favorittjazzgitarist, en av mine aller største jazzmusikeryndlinger totalt, og hans band Pat Metheny Group er det aller aller beste han gjør (han har jo hatt mange ulike besetninger og samarbeid). Og blant platene til Pat Metheny Group, er denne den jeg setter aller aller høyest. Gir det et bilde av hvor godt jeg liker den? Egentlig er jeg ikke veldig glad i å rangere plater fordi det er så mange som fortjener lovord. Men nå har jeg jo begynt.

Musikken deres, både på plate og live på konserter, gjør meg vektløs. Jeg svever rundt i en myk sky av vakker lyd, musikken er visuell med sprakende farger. Det er umulig å beskrive med ord. Jeg trenger ikke dop, jeg har Pat Metheny.


Jeg har flere ganger sittet på konsertene deres og sett på musikerne, lett etter sounden, hvor kommer den fra? Er det Lyle Mays sine keyboards, er det perkusjonistene/vokalistene som har noen hemmelige instrumenter jeg ikke kan se, eller er det Pat sin synthgitar - hvor i all verden kommer den fyldige lyden fra?! Jeg fatter det fremdeles ikke. Det er antagelig kombinasjonen av alle sammen. Man skulle av platen tro at det er et fullt orkester. Men de er vel bare 7? Magi.

Pat Metheny har alltid hatt med seg fremragende vokalister. Klare falsetter, ordløse melodilinjer, lange toner. Kamerunske Richard Bona for eksempel - i tillegg til å spille bass, var han hovedvokalist på en av turnéene. (Jubelen stod forøvrig i taket da de dro i gang "Bright Size Life" i trioformat. Den har man jo nesten ikke hørt live siden Pastorius.)

Mange av låtene på "Still life (talking)" har blitt hits som ofte spilles på konserter. Min favoritt, låt nr. 1, "Minuano (six eight)", "Last train Home", "Third Wind" (som også er en favoritt).

Andre gode plater med Pat Metheny Group er "Letter From Home" og "First Circle", i tillegg til noen av de nye. Liveplata "The Road To You" er også et must.


Metheny må oppleves live. Jeg har så langt vært på fire konserter med han, men det er på ingen måte nok.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hei, deler din pasjon for Pat Metheny, - og hva med "beyond the Missouri Sky"/Charlie Haden & Pat Metheny? Liker spesielt tolkningen av "The moon is a hars mistress" og "Our spanish love song".
Godt med blogger m substans og et vell av detaljrikdom... Keep on the good work. Vet ikke om du leser kommentarer til eldre innlegg, men måtte skrive denne allikevel.

Anonym sa...

...eh..., ved nærmere ettertanke heter det vel "keep up...", samma det, du skjønner vel hva jeg mener!

Bach - Beegees sa...

Jeg skjønner! Og takk for hyggelig hilsen! Klart jeg leser kommentarer; jeg skrev jo dette bare for tre dager siden! :)

"Beyond the Missouri Sky" er kjempefin, det samme med mange av de andre platene han har gjort alene eller sammen med andre. Trioplatene er noe av det beste - Bright Size Life, Rejoicing, Question and Answer.. og den nyeste; fikk tak i den i går og har akkurat begynt å høre gjennom den. Og de andre duoplatene, "I can see your house from here" med Scofield, og duoplata med Jim Hall... Pat Metheny er en utømmelig kilde til happiness!