tirsdag, februar 19, 2008

Dakota Staton


En stor, men litt glemt sangerinne: Dakota Staton. Født i 1930, platedebuterte med en singel i 1954, og debut-LPen kom i 1957; "The late, late show". Første gang jeg hørte henne, trodde jeg det var et 80tallsopptak med en av damene fra Manhattan Transfer. Lyden var bra, og vokalen var forbausende moderne til å være femti år gammel. Hun har et kjempetrøkk i høyden og en ansats som egentlig hører mer hjemme i soul enn i jazz, og det var kanskje helst R&B-sanger hun var. Men det er forfriskende å høre standardlåtene sunget på denne måten, særlig når de er akkompagnert av den store Hank Jones* på piano (resten av musikerne er ikke oppgitt på platen).

Høydepunktet på plata er nok låta "Broadway" av Teddy McRae, Bill Bird og Henry Wood. Også "Give me the simple life" av Rube Bloom og Harry Ruby er en høydare, i tillegg til Erroll Garners "Misty" og noen til.

Her kan hun høres på youtube, "I hear music" sammen med George Shearing. Litt dårlig lyd, men man får et lite inntrykk i allefall. Legg spesielt merke til ansatsene som ofte settes en tone under og glir fort opp til riktig tone. "Mighty fi-ine music.."Ingen kommentarer: