lørdag, februar 02, 2008

Spellemann


Her er noen gode råd til de som er ansvarlige for Spellemannprisen:

*Begynn sendinga litt tidligere på kvelden.
*Kutt ut noen liveinnslag - DDE var helt unødvendig, Kurt N. ligeså.
*Kutt ned på alkoholserveringa, sånn at artistene ikke blir fulle før de skal ta i mot prisen sin. På den måten holder de kanskje en kort og konsis takketale istedet for å vrøvle og gjøre dumme og tidkrevende stunt på scenen.
*Dropp den "morsomme" introen som alle prisutdelerne må gjøre. De er ikke morsomme og det blir stivt og usaklig.
*Kutt halvparten av programledernes intermezzi mellom prisene.

(Jeg skulle gjerne si "Kutt ut reklamen" også, men jeg innser at det er umulig hos en kommersiell tv-kanal.)

Resultat: EKSTRA TID. Nok tid til å kunne vise alle prisene som blir delt ut, og ikke bare de mest kommersielle.


Det er nemlig et stort, STORT paradoks at Spellemannprisen som skal vise bredden i norsk musikkliv og gi heder og ære til artister og musikere i alle forskjellige genrer, sendes i et format der de kjører fast forward over halvparten av genrene - og det er ikke tilfeldig hvilke man hopper over: De såkalte """smale""". De som virkelig burde opp og fram, fordi de får altfor lite omtale i den kommersielle pressen som sådan. Det er jazz, det er elektronika, det er barnemusikk, det er folkemusikk, country, blues, åpen klasse, samtidsmusikk, det er til og med prisen for popmusikk (!) - og det er klassisk musikk. I Norge har vi klassiske musikere i verdensklasse som blir nominert til Grammy i USA - men i Norges svar på Grammy får de en sendetid på ca fem sekunder.

Hvilke fikk vi så se? Jo, årets kvinnelige og mannlige artist, hip-hop, rock, metal, danseband og vise. I tillegg: årets nykommer, hedersprisen og årets spellemann. Og årets hit. Det er faktisk under halvparten av det totale antall priser.


De som vises på tv, har 4millioner potensielle seere denne kvelden. De som ikke vises på tv, har noen hundre bransjefolk-seere som sitter i Oslo Spektrum. En viss forskjell.

Det skjedde noe da TV2 overtok sendingene. That's commercialism for you.

Update: Prisene som ikke fikk tildelt sendetid på direkten, ble vist dagen etter kl. 13. Ikke akkurat primetime... Petter Wettre, som fikk prisen for beste jazzplate, sa i starten av sin takketale: "Jeg regner med jeg ikke er på tv nå, så jeg kan vel holde på en stund!" Hehe. Right on.


1 kommentar:

Britt Åse sa...

Jeg vil bare melde at jeg er HJERTENS enig med deg!