fredag, februar 22, 2008

Musikk til denne årstiden


Musikk og dufter, ingenting fremkaller flere minner for min del. På vei til jobb i dag så jeg en mann i slalombukser og skibag og ryggsekk, og sola var på vei opp og det er snart vår, og jeg tenkte "han skal på ski i helgen, jeg husker skidag på videregående, andregym, JAMES TAYLOR!" - assosiasjonene kom som ei haglskur over meg. Jeg kan ikke alltid henge med i logikken eller koblingene, men det er morsomt å gruble litt på hva og hvorfor og hvordan.


Derfor: En liten kavalkade, spontant, det jeg husker om februar/mars oppgjennom årene. • 8. klasse: deLillos "Hjernen er alene" på walkman til og fra skolen (gul Sony sportswalkman). Beatles "White album".

 • 9. klasse. Cowboy Junkies - "The Caution Horses"plata kom. Ravel. Vivaldi. Eric Clapton. George Harrison.

 • 1. gym: Matteuspasjonen. Har prøvd å finne ut hvilken innspilling, men uten hell. Muligens en Richter.

 • 2. gym: James Taylor. Så en film på NRKs nattkino der de brukte flere av låtene hans - bl.a. min kjære "Handy man" (Filmen het forøvrig "Smooth Talk" og Berger fra Hair spilte en litt mystisk kjekk/skummel mann). Også Neil Young, hørte MYE på hans Decade-samleplate den våren, og Crosby,Stills,Nash&Youngs Deja Vu. Ladet opp til Neil Young-konsert på Kalvøya i juni. Beethoven.

 • 3. gym: Rundt OL var det diverse hitlistemusikk - Kanalen P3 var ny, og jeg hørte på radio til og fra skolen, samme hva det var. TV2 hadde et daglig (?) musikkprogram. Og det var Bjørk. Det var Mariah Carey ("Hero"-plata, som en klassevenninne spilte i bilen til og fra konsertsteder vi spilte på). Mye jeg har glemt. Selv hørte jeg på Jay Graydons "Airplay for the planet", ettersom Jay spilte konsert på Rockefeller med sitt allstarband bestående av medlemmer fra Toto og Chicago og diverse andre band, som det var hyggelig å hilse på. En konsert fra den turnéen har nå blitt sluppet på dvd i Japan, morsomt å se det igjen. Og ellers: Mye mye klassisk. Bartok. Duke Ellington. King Crimson. April -94 minner meg om noe annet igjen.

 • 1995: Pat Metheny Group, særlig "Letter from home". Lee Ritenour-plater som jeg kjøpte i Los Angeles. Michael Franks' "Tiger in the rain", ikke minst! Og Gorecki.

 • 1996: Sting "Mercury falling" kom, hørte på den på vei til og fra Blindern. Konsert i Spektrum. Gurus Jazzmatazz.

 • 1997: Mye P3. Husker ikke nøyaktig HVA. Jo, "Your woman" med White Town og "Don't let go" med En Vogue, de gikk på radio hele tiden. Jeg ryddet på loftet i februar/mars det året, og hadde med radio opp og det var Poprush og XL og Opptur.

 • 1998: Real Group "Original". Emi Classics og Deutsche grammofon og Decca flimrer forbi mitt indre øyne, men jeg husker ikke konkret hvilke plater. Mozart-operaer? Schumannsymfonier? Hadde akkurat begynt å jobbe i en annen platebutikk enn før, og kjøpte Marvin Gayes "What's going on" - som egentlig minner meg mer om mai, men det blir en annen gang.

 • 2001: Manic Street Preachers "This is my truth tell me yours". deLillos "Hjernen er alene" igjen. De eldste Neil Young-platene. "I'm like a bird" med Nelly Furtado gikk hele tiden.

 • 2005: Stephen Simmonds "Alone" og "For father". Cafe del Mar.

Dette er altså det jeg forbinder med AKKURAT denne tiden på året, februar, sola titter fram, friske tulipaner hver helg, snøen begynner så smått kanskje å forsvinne. Det er igrunnen ikke så representativt for musikksmaken min totalt sett, det mangler så mye. På høsten de samme årene, eller sommeren, er det noe helt annet jeg assosierer til.

Thanks for reading.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Morsomt å lese!
Jeg har det også sånn at jeg knytter sanger/album/artister opp til årstider eller episoder. Blant annet grusomme Kelly Family med "I can't help myself" og en håpløs forelskelse i 1996. Haha, godt smaken forandrer seg både når det gjelder musikk og gutter! :)

Bach - Beegees sa...

Haha, ja, hvis Kelly Family var soundtracket til denne forelskelsen, forstår jeg at den var håpløs! :-D

Anonym sa...

Hva er april 94 for deg da?
Ble nysgjerrig på hva av Penderecki du hørte (hører?) på - jeg var med og sang hans Requiem en gang, men fikk ikke helt tenning. (Bortsett fra nyyydelige a cappella Agnus Dei, som nødvendigvis er litt mer tonalt forankret enn de andre satsene og som nesten blir en liten oase i alle heftige lydinntrykk verket ellers gir.)

Ellers: Jeg elsker sånne mimreposter! Keep 'em coming! Og folk som leser, må gjerne svare på hvilken musikk de forbinder med ditt og datt!:-)

Bach - Beegees sa...

Fruen: Øøøøh. Nå bomma jeg igjen. Jeg tenkte Gorecki og skrev Penderecki. Skal fikse straks! Og angående april -94 - jeg har ikke kommet til april ennå; dette var bare februar og mars! :-D April kan være noe helt annet.